Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3103/2003 (Α’ 23), όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν, η Ελληνική Αστυνομία ορίζεται ως υπεύθυνη επεξεργασίας, κατά την έννοια του άρθρου 4 παρ. 7 του ΓΚΠΔ, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συλλέγονται με σκοπό την έκδοση ελληνικού διαβατηρίου.
Η Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας (εφεξής Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α.), εφαρμόζει τις διατάξεις του N. 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις».
Ειδικότερα, η Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α., η οποία εδρεύει στην Καισαριανή Αττικής (οδός Χίου 8, τκ 16121, τηλ. 2107298000), επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των καθηκόντων που εκτελούνται προς το δημόσιο συμφέρον και την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που της έχει ανατεθεί.
Σκοπός της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων από την Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α., είναι η εκπλήρωση της αποστολής της και των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του Π.Δ. 178/2014 και του άρθρου 11 του Ν. 3480/2006 και συγκεκριμένα :
Η Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α. συλλέγει και επεξεργάζεται δεδομένα ταυτοποίησης (όπως ονοματεπώνυμο, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, στοιχεία δημοτολογίου κλπ), δεδομένα νομιμοποίησης (όπως εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, βεβαιώσεις δημοσίων υπηρεσιών και δικαστικών ή στρατολογικών αρχών κλπ), και δεδομένα επικοινωνίας (όπως διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).
Περαιτέρω, η Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α., στο πλαίσιο εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού κανονιστικού δικαίου, συλλέγει και επεξεργάζεται τα απολύτως απαραίτητα για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ειδικής κατηγορίας, με την έννοια του άρθρου 9 παρ. 1 του ΓΚΠΔ και συγκεκριμένα α) φωτογραφία προσώπου ειδικών προδιαγραφών και β) δύο (2) αποτυπώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άνω των δώδεκα (12) ετών με κύριο και αποκλειστικό σκοπό:
Η επεξεργασία των ειδικών κατηγοριών δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα από τη Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α., πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους έχουν συλλεχθεί, σύμφωνα με τα παραπάνω και περιορίζεται στην απολύτως αναγκαία για την ενάσκηση των καθηκόντων της Διεύθυνσης, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 22 του ν. 4624/2019.
Η Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α. κατά την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών που αιτούνται/ λαμβάνουν ελληνικό διαβατήριο εφαρμόζει πλήρως τις γενικές αρχές που ορίζονται στο άρθρο 5 του ΓΚΠΔ, ενώ παράλληλα λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των δεδομένων από απώλεια, καταστροφή, διαρροή, αλλοίωση, διαβίβαση ή άλλη αθέμιτη επεξεργασία και τη διασφάλιση των προστατευόμενων έννομων συμφερόντων του υποκειμένου των δεδομένων.
Η Δ.Δ.Ε.Α./Α.Ε.Α. διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την εκπλήρωση των καθηκόντων που εκτελούνται προς το δημόσιο συμφέρον και την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που της έχει ανατεθεί.
Οι έντυπες αιτήσεις και τα συνοδευτικά δικαιολογητικά (με εξαίρεση τη κρυπτογραφημένη σελίδα με τις αποτυπώσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων η οποία καταστρέφεται), μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος και την έκδοση διαβατηρίου, επιστρέφονται - φυλάσσονται στα κατά τόπους αρμόδια Περιφερειακά Σημεία Παραλαβής Δικαιολογητικών (Γραφεία Διαβατηρίων, Προξενικές Αρχές) από όπου παρελήφθησαν, και καταστρέφονται μετά την παρέλευση έξι (6) ετών από την υποβολή της αίτησης.
Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει σε Φορείς του Δημοσίου διαδικτυακές υπηρεσίες για την παροχή στοιχείων που αφορούν τα εκδοθέντα ελληνικά διαβατήρια με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο γνησιότητας – εγκυρότητας ελληνικών διαβατηρίων και την επαλήθευση των στοιχείων των νόμιμων κατόχων ελληνικών διαβατηρίων, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και των νομικών υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο. Η διάθεση των διαδικτυακών υπηρεσιών διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σύμφωνα με την Πολιτική Ορθής Χρήσης Διαδικτυακών Υπηρεσιών (web services) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αυτή περιγράφεται στο Παράρτημα Ι της υπ' αριθ. 18944 ΕΞ 2019 Υπουργικής Απόφασης (Β' 3990/2019).
Τα υποκείμενα των δεδομένων έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται με σκοπό την έκδοση διαβατηρίων και διατηρούν το δικαίωμα διόρθωσής τους με την έκδοση νέου εγγράφου, σε περίπτωση που τα δεδομένα αυτά είναι εσφαλμένα ή ελλιπή.
Τα υποκείμενα των δεδομένων δύνανται να ασκήσουν τα δικαιώματα διαγραφής, περιορισμού της επεξεργασίας και εναντίωσης, σύμφωνα και υπό τους περιορισμούς και τις προϋποθέσεις των άρθρων 17 (δικαίωμα διαγραφής), 18 (δικαίωμα περιορισμού της εξεργασίας) και 21 (δικαίωμα εναντίωσης) του ΓΚΠΔ σε συνδυασμό με τα άρθρα 34 και 35 του ν. 4624/2019.
Το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα να υποβάλλει καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr), στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
Λ. Κηφισίας 1, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα
Τηλεφώνο: 210-6475600
Fax: 210-6475628
E-mail:complaints@dpa.gr
Γενικές πληροφορίες αναφορικά με την Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την Ελληνική Αστυνομία και τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων ΕΛ.ΑΣ.(DPO) μπορείτε να αναζητήσετε εδώ